¡QUÉ SALGA ARISTÓFANES! ens porta a un centre de salut mental amb un grup de pacients que està assajant una obra de teatre sobre Aristòfanes, creador del gènere teatral de la sàtira i la comèdia, que s’exhibirà en diferents centres del país. L’obra està dirigida per un exprofessor universitari especialitzat en mitologia grega, qui va ingressar en el centre de salut després de ser expulsat del seu treball degut a uns polèmics tuits que el van enfonsar personalment. Una vegada l’espectacle s’està assajant, el coordinador del centre observa atònit el resultat: Els usuaris del centre representen el seu espectacle amb escenes en contra de la correcció política i de la moral que impera en el moment.
La directora del centre dubta sobre les seues pròpies consideracions morals fins a perdre la raó. L’exprofessor s’ha obsessionat amb el personatge d’Aristòfanes fins al punt que creu encarnar el mateix còmic. Comença aquí un debat que ens farà reflexionar sobre els límits de la moral i la llibertat d’expressió.
Qui decideix què és políticament acceptable i què no ho és? Estem exposats a una societat sobreprotectora capaç de vetar continguts segons el parer d’alguns: els nous crítics de la societat, els qui assenyalen els altres, els “culpables”, per a demonitzar-los a través d’unes plataformes que ofereixen total anonimat: les xarxes socials, les fogueres de l’actualitat.
Els Joglars commemora el 60 aniversari del seu naixement amb un homenatge a Aristòfanes. El comediògraf grec es converteix en símbol de la llibertat d’expressió, que és condició imprescindible per a la creació artística. L’obra, produïda dins del segell de Creació Canal, està protagonitzada per Ramon Fontserè, director de la companyia des de fa una dècada, després de prendre el relleu d’Albert Boadella. Al costat d’ell, Pilar Sáenz, Dolors Tuneu, Xevi Vilà, Alberto Castrillo-Ferrer i Angelo Crotti formen l’elenc d’aquesta sàtira contra la cultura de la cancel·lació. ¡Qué salga Aristófanes!